Kafanız muhtemelen "Bedenim nasıl değişecek?" ve "Bebek ne kadar hızlı gelişiyor?" gibi sorularla dolu. Her kadının deneyimi farklı olsa da işte hamileliğin 3 aşaması veya trimesteri sırasında bekleyebilecekleriniz.
Daha fazlası:
Hamilelik, son adetinizin ilk gününden itibaren hesaplanır çünkü hamile kalmanızın kesin tarihini belirlemek zordur. Hamile kalma, tipik olarak adet döngüsünün yarısından sonra meydana geldiği için, ilk 2 hafta sırasında aslında hamile değilsiniz ama bu haftalar yine de hamileliğinizin ilk 2 haftası olarak sayılıyor.
Yumurta, 3. hafta civarında döllenir döllenmez, hamilelik hormonları işleri biraz karıştırmaya başlayacak. Sonucunda, aşağıdaki semptomlardan bazılarını yaşayabilirsiniz.
Kadınların %80 kadarı4, 1. trimesterde mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar ile sabah bulantısı yaşayabilir.
Sabah bulantısı:
Kadınların %80 kadarı4,artan hamilelik hormonları nedeniyle, 1. trimesterde mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar ile sabah bulantısı yaşayabilir. Sabah bulantısının yalnızca sabah yaşandığı, yaygın bir yanlış fikirdir. Aslında günün veya gecenin herhangi bir saatinde meydana gelebilir.
Sabah bulantısı yaşıyorsanız, midenizi bulandıran yiyeceklerden uzak durun, az ve sık yiyin, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun ve bolca su için. Hamilelikte beslenme sayfamızda, sabah bulantısı semptomlarının yönetimi için daha fazla ipucu var. Semptomlarınız şiddetli veya endişe vericiyse, doktorunuzla konuşun.
Göğüs değişimleri:
Göğüsleriniz büyümeye başlayacağından ağrı hissedebilirsiniz. Göğüs uçlarınız büyüyecek, rengi koyulaşacak ve daha çıkıntılı hale gelecek.
Yorgunluk:
Bedeninizin bir bebek büyütmek için ekstra çalışmasının yanı sıra, yüksek progesteron seviyeleri, yorgun hissetmenize neden olabilir. Ayağınızı mümkün olduğunca yukarı kaldırmaya çalışın ve olabildiğince iyi yiyin - sabah bulantısı yaşıyorsanız bu iş karmaşık bir hal alabilir.
Artan duygular:
Yüksek hormon seviyeleri nedeniyle normalde olduğunuzdan daha duygusal hissetmeniz normaldir. Partnerinizden ve arkadaşlarınızdan anlayışlı ve hoşgörülü olmalarını isteyin.
Aşerme ve tiksinmeler:
Belirli bir yiyeceği canınızın istediğini veya bu yiyeceğe dayanamadığınızı görebilirsiniz. Garip şeylere karşı bir damak zevki geliştirmediyseniz bu bir sorun değil. Endişeleniyorsanız sağlık profesyonellerine danışın.
Artan idrar ihtiyacı:
Vücut sıvılarınız arttıkça ve rahminiz, mesanenize baskı uyguladıkça tuvalete gitme ihtiyacınız da sıklaşacak. Mesaneniz üzerinde gereksiz baskı oluşmasını en aza indirmek için ihtiyacınız olduğunda tuvalete gidin.
Sersem hissetmek:
Ara sıra biraz sersemlemiş gibi hissedebilirsiniz. Bu, hormon değişikliklerinden kaynaklanabilir. Çok uzun süre ayakta kalmamaya çalışın, otururken veya yatarken yavaşça kalkın. Baş dönmesi şiddetliyse derhal doktorunuzu ziyaret edin.
Mide yanması ve kabızlık:
Sindirim sisteminiz, yiyeceklerin emilmesine daha fazla zaman tanımak için yavaşlayacak. Bu, mide yanması ve kabızlığa yol açabilir.
Mide yanmasını rahatlatmaya yardımcı olmak için, küçük, düzenli öğünler yemeye ve kızarmış, baharatlı yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durmaya çalışın.
Kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olmak için, bolca yüksek lifli gıda tüketin, aktif kalın ve bolca su için. İlaç almayı düşünüyorsanız önce doktorunuza danışın.
1. trimester kilometre taşlarınız
- Döllenmeden sonraki 7 gün civarında, embriyo, rahminizin duvarına yerleşecek. Plasenta, göbek bağı ve amniyotik kese, embriyoyu geliştirmek ve korumak için oluşmaya başlayacak.
- İlk 12 haftanın sonuna kadar, rahminiz, karnınızın içinden hissedilebilir olacak.
Bebeğin 1. trimester ilerlemesi
1. trimesterin sonuna kadar:
- Önemli organların hepsi oluşmuştur ve kan pompalanmaya başlamıştır.
- Cinsel organlar gelişmeye başlamıştır.
- Kollar ve bacaklarda parmaklar vardır ve tırnaklar ortaya çıkmıştır.
- Yüz özellikleri oluşmuştur.
- Bebeğiniz, baştan aşağı 6 cm uzunluğunda ve tanınabiliyor olacak. Amniyotik kese içinde hareket ediyor olacak ama bunu henüz hissedemeyeceksiniz.
Çoğu kadın, 2. trimesteri birincisinden daha çok sever çünkü sabah bulantısı, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk azalmaya başlar. Birkaç yeni semptomun ortaya çıkmasına hazırlıklı olun!
-
Ağrılar:
Bedeniniz genişlerken vücudunuzun iki tarafında ve belinizin altında biraz ağrı hissedebilirsiniz. Ekstra ağırlığınız, sırt ağrısına neden olabilir ve bacaklarınızda kramplar yaşayabilirsiniz. Yardımcı olabilecek basit egzersizler konusunda doktorunuza danışın.
-
Burun tıkanıklığı:
Hormonlarda bir artış, burun tıkanıklığına veya burun kanamasına yol açabilir.
-
Yumuşak diş etleri:
Diş etlerinizin daha kolay kanamaya başlaması muhtemel, bu yüzden ağız hijyeni rutininize dikkat edin ve dişlerinizi çok sert fırçalamayın.
Karnınızdaki deri, büyüyen bebek nedeniyle genişlerken kaşınabilir. Deride çatlaklar oluşmasından kaçınmak için günlük olarak bir nemlendirici kullanmayı deneyin!
-
Ciltte kaşıntı:
Karnınızdaki deri, büyüyen bebek nedeniyle genişlerken kaşınabilir. Deride çatlaklar oluşmasından kaçınmak için günlük olarak bir nemlendirici kullanmayı deneyin.
-
Varisli damarlar ve hemoroit (basur):
Hamilelik sırasında varisli damarlar ve hemoroitlere karşı daha hassas olacaksınız. Çok uzun süre ayakta kalmaktan veya oturmaktan ve otururken bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Hemoroitleriniz için doktorunuzdan ilaç alabilirsiniz.
-
Vajinal akıntı:
Bu esnada lökore adı verilen ince, beyaz bir akıntınız olması normaldir. Bu, vajinanızı sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Başka türde veya renkte bir akıntı görürseniz, jinekoloğunuza kontrol ettirin.
-
Ciltte renk değişimi:
Hamilelik hormonları, yüz ve karnınızda koyu renkli lekelere yol açabilir. Bu durumu güneş arttırabilir, bu yüzden dışarıdayken bolca güneş kremi sürün. Tişört giyin, güneş kremi sürün ve şapka takın!
-
Nefes darlığı:
Akciğerleriniz bebeğinizi taşımak için daha fazla oksijen işlerken, nefes darlığı yaşayabilir veya biraz daha hızlı nefes alıp verebilirsiniz.
-
İştah artışı:
Bir bebek büyütmek, sürekli aç hissetmenize neden olabilir ama 2 kişilik yemek yemenize gerek yok. Atıştırmalığa ihtiyacınız varsa meyve veya yoğurt gibi sağlıklı bir seçeneği tercih edin.
2. trimester kilometre taşlarınız
- 18 ile 20. haftalar arasında bebeğinizin hareket ettiğini ilk kez hissedebilirsiniz. Quickening denen bu fenomen, önce belinizdeki bir dalgalanma gibi hissedebilir.
- Hamilelik karnınız, bebeğiniz büyümeyi sürdürürken ortaya çıkacak.
Bebeğin 2. trimester ilerlemesi
2. trimesterin sonuna kadar:
- Bebeğiniz hareket ediyor ve dokunma ile sese yanıt veriyor.
- Göz kapakları açılmaya başlıyor ve kaşlar ve kirpikler görünür durumda.
- Cildi, ince tüyler ve verniks denilen kremsi beyaz bir madde ile kaplı.
- Yutkunma ve emme gibi refleksler gelişiyor.
- Saçları büyümeye başlar.
- Parmak izleri oluştu.
- Bebeğiniz, baştan aşağı yaklaşık 23 cm uzunluğunda.
Neredeyse geldiniz! Hamileliğin bu son haftalarında, bebeğiniz kilo almaya ve kısıtlı bir alanda hareket etmeye devam ederken daha fazla rahatsız hissedebilirsiniz. Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın. 2. trimesterdekilere birkaç semptom daha ekleyebilirsiniz; bunların arasında:
-
El, ayak ve yüzde şişme:
Aşırı sıvı, el ve ayaklarınızın şişmesine ve yüzünüzün kabarık hissetmesine yol açabilir. Yapabildiğinizde ayağınızı yukarı kaldırmayı deneyin.
-
Göğüs ucu sızıntıları:
Göğüs uçlarınız, anne sütü oluşana kadar, bebeğinizi besleyen sıvı, kolostrum akıtmaya başlayabilir. Kıyafetlerinizde leke oluşmaması için göğüs pedleri takın.
Bedeniniz doğuma hazırlanırken bazı "zayıf" sancılar hissedebilirsiniz.
-
Braxton-Hicks sancıları:
Bedeniniz doğuma hazırlanırken bazı "zayıf" sancılar hissedebilirsiniz. Bunlara Braxton-Hicks sancıları denir ve düzensiz aralıklarla gidip gelirler. Güçlü ve düzenlilerse doktorunuzu arayın. Doğum başlamış olabilir.
3. trimester kilometre taşlarınız
- Doğum tarihinize kadar, muhtemelen hamilelik öncesi ağırlığınıza ekstra 11 ila 16 kilogram eklenmiş olacak. Bu çoğunlukla bebeğinizin, plasenta ve amniyotik sıvının ve artan vücut yağ ve sıvılarının ağırlığıdır.
- 37. haftada, hamileliğiniz tam süreli sayılır.
Bebeğinizin 3. trimester ilerlemesi
3. trimesterin sonuna kadar:
- Bebeğiniz muhtemelen doğuma hazır bir şekilde pelvise doğru baş aşağı konumdadır.
- Bebeğinizin vücut sistemleri gelişmiştir ve dışarıda işlev göstermeye hazırdır.
- Yumuşak vücut tüyleri ortadan kaybolmuştur.
- Bebeğiniz, baştan aşağı yaklaşık 46-56 cm uzunluğunda olacaktır.
Hamileliğin 3 aşamasına daha hazırlıklı hissediyor musunuz? Şimdi hamilelik beslenme ve yaşam tarzı sayfalarımıza göz atın..
Kaynakça:
4. Gastrointestinal Expert Group. Therapeutic guidelines: gastrointestinal. Version 5. Melbourne: Therapeutic Guidelines Limited; 2011.